Clauza Abuziva

clauza abuziva

Oamenii din sistemul bancar isi pastreaza pozitia in ceea ce priveste clauzelor abuzive din contractele de credit, conform careia deciziile de stabilire a acestora trebuie sa fie luate de instantele superioare, iar o decizie intr-o instanta inferioara sa nu fie aplicata tuturor contractelor dintr-o banca sau din intreg sistemul.

“Spun din nou ca noi cei din comunitatea bancara nu dorim sa mentinem clauzele abuzive in contracte, nu vrem sa avem un sistem bancar in care fiecare banca sa faca ce doreste.

Insa ceea ce nu am acceptat si nu vrem sa se aplice este ca odata depistata o clauza cu caracter abuziv si depistarea e validata de o instanta din Romania cu un nivel inferior de ierarhizare, nu dorim ca acea clauza declarata abuziva sa fie extinsa la toate contractele bancii sau la toate bancile”, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

De ce vor bancile sa-si apere clauzele abuzive la Inalta Curte

El a reiterat ideea ca atunci cand o clauza este considerata abuziva, decizia sa apartina unei instante superioare din Romania, considerand ca decizia ar trebui luata dupa ce au fost analizate foarte bine clauzele respective.

Modificarile din codul de procedura civila, care ar fi avantajat clientii care voiau sa dea in judecata bancile pentru clauzele abuzive din contracte, au fost amanate la inceputul lunii martie.

Prevederea privind clauzele abuzive din contractele bancare a fost amanata

Comunitatea bancara a solicitat BNR sa faca un studiu privind clauzele abuzive la nivelul sistemului bancar, cu date de la fiecare banca, urmand ca banca centrala sa inainteze concluziile studiului la Parlament.

Astfel, pana la jumatatea anului, autoritatile, bancherii si juristii trebuie sa puna pe hartie noile prevederi.

clauza abuziva

www.expertlex.ro
[email protected]
0751299251