Contestatii Contraventii

Acordam asistenta juridica de specialitate celor care au primit amenzi contraventionale pe care doresc sa le conteste in instanta.

Constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata ca atare prin lege, prin hotarare a Guvernului ori prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, a consiliului judetean ori a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Sanctiunile contraventionale sunt principale si complementare :

a) principale: avertismentul; amenda contraventionala; obligarea contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii; inchisoarea contraventionala, daca nu exista consimtamantul contravenientului pentru aplicarea sanctiunii de prestare a unei activitati în folosul comunitatii .

b) complementare: confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventii; suspendarea sau anularea, dupa caz a avizului, acordului sau autorizatiei de exercitare a unei activitati; inchiderea unitatii; blocarea contului bancar; suspendarea activitatii agentului economic, retragerea licentei sau a avizului pentru anumite operatiuni sau activitati de comert exterior temporar sau definitiv, desfiintarea lucrarilor si aducerea terenului in starea initiala.

Daca aceeasi persoana a savarsit mai mai multe contraventii, sanctiunea se aplica pentru fiecare contraventie.
Caracterul contraventional al faptei este inlaturat in cazul legitimei aparari, starii de necesitate, constrangerii fizice sau morale, cazului fortuit, iresponsabilitatii, betiei involuntare complete, erorii de fapt, precum si infirmitatii, daca are legatura cu fapta savarsita, iar cauzele care inlatura caracterul contraventional al faptei se constata numai de catre instanta de judecata .

Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. Executarea sanctiunii amenzii se prescrie daca procesul verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.